Szkoła Podstawowa
Przedszkole
8 listopada Dzień Zdrowego Śniadania |
![]() |
![]() |
![]() |
czwartek, 08 listopada 2018 00:00 | |||
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu nasze dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. Dlatego powstał program edukacyjny: Śniadanie Daje Moc, w którym zachęcamy dzieci do obchodzenia, 8 listopada, Dnia Zdrowego Śniadania Program Śniadanie Daje Moc w skrócie: Celem programu jest: 1. Zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka; 2. Przyczynianie się (pośrednio) do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce - poprzez edukację; 3. Edukację najmłodszych poprzez zaangażowanie rodziców i nauczycieli w kwestie prawidłowego żywienia dzieci.
Więcej: http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/1,154946,12799173,8_listopada_Dzien_Zdrowego_Sniadania.html
Już 8 listopada, w Dniu Zdrowego Śniadania, w tysiącach szkół podstawowych w całej Polsce w klasach 1-3 uczniowie, nauczyciele i rodzice przygotują i wspólnie zjedzą smakowite i zdrowe śniadania w szkole. Inspiracji dostarczają pyszne przepisy ambasadora programu - kucharza Tomka Woźniaka na www.sniadaniedajemoc.pl. Grzanki młodego podróżnika
Przepis na: 2 porcje Czas przygotowania: 15 minut
4 kromki ciabatty lub dowolnej bagietki garść dowolnego, startego sera żółtego lub kilka plasterków sera pleśniowego pęczek pietruszki 2 łyżki pestek słonecznika oraz dyni 4-5 łyżek oliwy sól i pieprz Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°c. 2. Kromki pieczywa posyp startym serem i włóż do piekarnika, aby ser się zapiekł, a pieczywo było złociste i chrupiące. Zajmie to kilka minut. 3. W tym czasie umytą i osuszoną na ręczniku papierowym pietruszkę zmiksuj w blenderze wraz z pestkami dyni oraz słonecznika. Stopniowo dolewaj oliwę, aby uzyskać gładki, gęsty i apetycznie zielony sos. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. 4. Zapieczone tosty polej obficie sosem pietruszkowym i jedzcie je, póki ciepłe! Sugestie: Zamiast sera żółtego możesz użyć ser pleśniowy lub wędzony Wypróbuj np. hawajskie grzanki z szynką, serem i ananasem, indyjskie grzanki z plastrami pomidora posypane curry, meksykańskie grzanki z czerwoną fasolą z puszki i kawałkami papryki i wiele, wiele innych!
W naszej szkole Dzień Zdrowego Śniadania odbył się 16.11.2018 Prelekcję dla uczniów klas I-III przygotowała Pani Anna Herman , pieczę nad spotkaniem sprawowała Pani Aneta Świtała Intendent szkolny. W tym dniu uczniowie klas IV mieli spotkanie z dietetykiem Panią Jagodą Kłębek. NASZE ZDROWIE W NASZYCH RĘKACH Pedagog szkolny Beata Sroka
|
Newsflash
Zespół Szkolno-Przedszkolny w Korfantowie, ul. 3. Maja 12, 48-317 Korfantów, tel. 077 4343847, tel./fax 077 4343848 |